+31 (0)6 5895 8019 emastwijk@planet.nl

Vragen

Alexander Techniek

Hoeveel Alexander Technieklessen heb ik nodig?

Mijn advies is om in eerste instantie 6 lessen van 30 minuten te volgen.

Bij voorkeur twee keer per week, gedurende drie weken. Na de eerste zes lessen bespreken we het resultaat. Is er vooruitgang geboekt? Is het zinvol om door te gaan en zo ja, met welke frequentie en voor hoe lang?

Het aantal lessen wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie en behoefte. Het kan zijn dat je een serie van 6 lessen genoeg vindt omdat je daarmee de basisprincipes zelf toe kunt passen.

De meeste mensen volgen tussen de 6 en de 24 lessen , afhankelijk van het niveau dat ze willen bereiken.  Ieder kwartaal of ieder half jaar een lesje boeken om de kennis en vaardigheden op te frissen wordt ook veel gedaan.

Hoe kom ik erachter of mijn verzekering Alexander Techniek vergoedt?

Er zijn enkele zorgverzekeraars die Alexandertechniek vergoeden.

Ieder jaar publiceren zorgverzekeraars een lijst van de door hen erkende beroepsverenigingen van alternatieve zorgverleners. Deze lijst vind je bij de polisvoorwaarden of op de site van jouw zorgverzekeraar.

Als mijn beroepsvereniging ” de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek” (NeVLAT) op de lijst van jouw zorgverzekeraar vermeld staat, wordt Alexandertechniek in het aanvullende pakket (gedeeltelijk) vergoed.

Voor zover ik weet zijn er momenteel geen zorgverzekeraars die de NeVLAT erkennen.. Deze situatie kan ieder jaar weer anders zijn. Door de jaren heen  is mijn beroepsvereniging afwisselend wél en niet in aanmerking gekomen voor erkenning. Wil je hier alles over weten? Ik spreek hier uitgebreid over in mijn podcast nummer 5. 

Heeft Alexander Techniek bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend van Alexander Techniek.

Ik ken iemand die al vele jaren Alexander Techniekles volgt, hoe kan dat? Je bent toch wel een keer klaar?

Alexandertechniek is een vaardigheid die je je eigen kunt maken.

Net als met andere vaardigheden zoals bijvoorbeeld zingen, dansen, yoga, meditatie en Tai Chi kun je je in de Alexander Techniek methode steeds meer bekwamen en steeds verder verdiepen. Dat kost tijd, geld en inzet. Jij bepaalt zelf hoever je wilt gaan, hoeveel je uit wilt geven en hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

Je kunt een reeks lessen volgen en dan stoppen om een tijdje later de draad weer op te pakken. Je kunt een introductie workshop volgen, of Alexandertechnieklessen volgen tijdens een vakantie in Griekenland of Frankrijk bijvoorbeeld.  (Dit wordt aangeboden door collega’s). Je kunt Alexandertechnieklessen volgen die toegespitst zijn op een specifiek thema:  zwangerschap en bevalling, vioolspelen, paardrijden of omgaan met rugpijn. Ook kun je lessen volgen bij verschillende Alexandertechniekleraren om andere inzichten en stijlen te leren kennen.

Wat is het verband tussen Alexander Techniek, paardrijden en Centered Riding

Sally Swift, de grondlegster van Centered Riding, volgde zelf jarenlang Alexandertechnieklessen. Ze was enthousiast over de methode en heeft inzichten uit de Alexander Techniek gebruikt om haar Centered Riding methode te ontwikkelen. Ruiters die zich met Centered Riding bezig houden voelen zich snel thuis bij de Alexander Techniek methode en ervaren het leren van de Alexander Techniek als een logische stap in hun ontwikkeling en verdieping van hun vaardigheden. 

Paardrijden vraagt veel van ons lichaam en ons bewustzijn. Idealiter beschikken we over een soepele rug en een goede balans en coördinatie van de romp en de ledematen. Als we dan ook nog rustig kunnen blijven ademen en de ogen en kaken kunnen ontspannen zijn we op de goede weg.

Als ruiter weet je vaak heel goed waar je spanning vasthoudt. Want dat heb je allang gemerkt aan je aan je zit, je zadel en je paard. Of je hoort het steeds terug van je instructeur “schouders ontspannen!” Maar precies weten waar je spanning vasthoudt, wil nog niet zeggen dat je die spanning ook los kunt laten. Tijdens het rijden ben je uiteraard  ook gericht op wat je paard doet. De kunst is om de aandacht voor  je paard goed af te wisselen met aandacht voor je eigen functioneren in het zadel. In mijn praktijk in Amsterdam beschik ik over een paardrijzadel en een bok. Als je daarop zit kunnen we rustig kijken hoe je zit, hoe je je gewicht verdeelt en waar je eventueel onnodige spanning vasthoudt. Vervolgens kan ik je ook helpen om los te laten zodat je makkelijker en ontspannen rechtop kunt zitten. Voor een consult mag je ook je eigen zadel meenemen. Dan leggen we dat op mijn bok en nemen we uitgebreid de tijd om te onderzoeken hoe jij precies zit en wat er eventueel verbeterd kan worden.

Het doel van de Alexander Technieklessen is dat je soepeler en ontspannen gaat bewegen. Juist óók als je niet paardrijdt! Want als je hele bewegingspatroon verbetert werkt dat effectief en langdurig door in je zit.

 

 

 

Wat kost een Alexander Techniekles?

Een alexandertechniekles kost:

80,00 euro incl. 21% BTW voor 50 minuten

Afspraken contant afgerekend; pinbetaling is mogelijk.

Ik factureer niet rechtstreeks aan zorgverzekeraars. 

(tarieven worden jaarlijks aangepast)

 

Wat gebeurt er tijdens een Alexander Techniekles?

Tijdens de les leer je met ontspanning en aandacht bewegen; zitten, staan, lopen en tillen komen aan de orde. Ook specifieke activiteiten zoals het bespelen van een instrument, werken achter de computer en sporten kunnen aan bod komen. Het leerproces wordt ondersteund door aanraking en mondelinge feedback.

Tijdens de les kun je je kleding aanhouden, zorg er wel voor dat de kleding niet te strak zit. De lessen worden individueel gegeven zodat alle aandacht naar jou uit kan gaan.

 

Hoe kan ik kennis maken met de Alexander Techniek?

Je kunt eenvoudig kennis maken met de Alexandertechniek door vrijblijvend een afspraak te maken voor een privéles van een halfuur (€ 35,50) of 45 minuten (€ 56).

Je kunt van dinsdag tot vrijdag  terecht in mijn praktijk in Amsterdam voor een proefles.

Is er een beroepsvereniging voor leraren Alexander Techniek?

Ja, er zijn nationale en internationale verenigingen die de kwaliteit van de Alexander Techniek waarborgen en de opleiding van hun leden toetsen en bewaken. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Leraren in de Alexander Techniek de NeVLAT sinds de oprichting in 1996. Zoek je een andere Alexandertechniekleraar in binnen- of buitenland? Kijk dan op de site van de NeVLAT www.alexandertechniek.nl. Daar vind je het register maar ook veel informatie over alle mogelijke toepassingen van de Alexander Techniek methode en workshops die aangeboden worden door Nederlandse collega’s. 

Meer weten? Luister dan naar mijn podcast nummer 5 waarin ik uitleg hoe ik mij voor deze vereniging heb ingezet. 

 

Waarom combineer jij Alexander Techniek met CranioSacraaltherapie?

Met Alexander Techniek leer je hoe je bewuster en ontspannen kunt bewegen. Je leert herkennen welke gewoonte patronen jou in de weg zitten. Alexander Techniek bevordert zelfinzicht en zelfredzaamheid en de methode kun je overal en altijd toepassen.

Soms is er ontspanning op een diepere laag nodig. Bijvoorbeeld omdat je een operatie hebt gehad, een whiplash of een langdurige periode van pijn of stress achter de rug hebt. In zulke situaties kan het lichaam niet makkelijk loslaten en kun je spanningspatronen moeilijk zelf doorbreken. Als het al lukt om te ontspannen, keert de spanning vrijwel meteen weer terug als je even niet oplet. In zulke situaties kan CranioSacraaltherapie uitkomst bieden. De zachte behandeling die zich voornamelijk richt op bindweefsel, herinneren lichaam en geest eraan hoe het voelt om diep te ontspannen en tot rust te komen.Ontspanning en uitlijning van het bindweefsel ondersteunen een goede houding en vrijheid van bewegen. Zo versterken de methodes CranioSacraaltherapie en Alexander Techniek elkaar.

Alexander Techniek en CranioSacraal therapie zijn een zinvolle aanvulling op orthomanuele behandelingen, acupunctuur, massage en fysiotherapie.

Met die ervaring kun je vervolgens aan de slag met Alexander Techniek om te leren wat je zelf kunt doen om ontspannen te blijven en vrijheid van bewegen te verwerven en te behouden.

Meer weten? Luister dan naar mijn podcast nummer 1, waarin ik uitleg hoe ik ertoe ben gekomen deze twee disciplines te combineren. 

 

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de Alexander Techniek?

Er is in Engeland uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de Alexandertechniek.

Daaruit is gebleken dat de Alexandertechniek effectief is bij lage rugklachten. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in “The British Medical Journal”.

Hierover is in 2008 ook een artikel verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat je via deze site kunt downloaden onder het kopje artikelen.

Meer weten? Ik spreek hierover in mijn podcast nummer 5 “veranderingen”. 

 

Waarom wordt er gesproken van Alexander Techniek en niet van Alexandertherapie?

Alexandertechniek is geen therapie. Er wordt  geen diagnose gesteld en geen behandeling gegeven. Tijdens een Alexandertechniekles word je je bewust van je denk- en bewegingspatronen.  En je leert hoe je deze kunt beïnvloeden. Je volgt dan ook Alexandertechniekles bij een docent. Alexandertechniek is een vaardigheid die je breed kunt toepassen in je leven en steeds kunt verfijnen. Meer weten? In podcast numer 9 ga ik uitgebreid in op het ontstaan van de Alexander Techniek methode en hoe je die kunt leren gebruiken.

Wat is het verschil tussen Alexander Techniek en Mensendieck en Cesartherapie?

Alexander Techniek, Cesartherapie en Mensendieck zijn alledrie bewegingsleren. De ontstaansgeschiedenis verklaart voor een belangrijk deel waarin de methodes verschillen. De drie methodes zijn in dezelfde tijd ontwikkeld, namelijk rond 1900 maar ze hebben verschillende grondleggers.

Mevrouw Mensendieck heeft in Nederland de naar haar vernoemde methode ontwikkeld. Mevrouw Cesar, die door Mevrouw Mensendieck is opgeleid, heeft Cesartherapie ontwikkeld. Mensendieck en Cesartherapie zijn nauw aan elkaar verwant en delen ook een beroepsvereniging. In de jaren ’50 zijn deze methodes in Nederland tot bloei gekomen en in de jaren ’60 zijn ze opgenomen in het Nederlandse zorgstelsel. Beide methodes zijn diep geworteld in de Nederlandse cultuur.

Alexander Techniek is in Australië ontwikkeld door de heer F.M. Alexander die zich later in zijn leven in Engeland vestigde. In de jaren ’50 en ’60 werd Alexander Techniek in de Angelsaksische landen populair. Alexander Techniek is dus geworteld in de Angelsaksische landen, waar Mensendieck en Cesartherapie weer niet of nauwelijks bekend zijn. In Nederland is Alexander Techniek geïntroduceerd eind jaren ’70. De methode verwierf steeds meer bekendheid na de oprichting van de beroepsvereniging in 1996. Dit was een periode waarin het Nederlandse zorgstelsel ingrijpend werd hervormd en vergoedingen door zorgverzekeraars eerder werden ingekrompen dan uitgebreid. Dit is één van de redenen waarom Alexandertechniek niet standaard in de verzekeringspakketten is opgenomen zoals Mensendieck en Cesartherapie.

De drie grondleggers hadden uiteenlopende visies over houding en beweging en hun persoonlijke visies hebben de methodes bepaald. Zo was mevrouw Mensendieck ervan overtuigd dat je met het doen van spierversterkende oefeningen en visuele feedback (in je ondergoed voor de spiegel staan) veel kon bereiken. Mijnheer Alexander dacht het tegenovergestelde. Alexander Techniek benadert verandering juist vanuit het loslaten van overbodige spierspanning. Hij was ervan overtuigd dat het niet zozeer ging om wat je zou moeten doen, maar om wat je zou moeten laten.

Als je je bewust wilt worden van je houding- en bewegingspatronen en deze wilt veranderen dan kun je dat doen met Alexander Techniek, Cesartherapie of Mensendieck. De drie methodes gaan al heel wat jaren mee en ze hebben allemaal hun sporen verdiend. Goed bewegen is te leren maar vraagt altijd om discipline en doorzettingsvermogen. Ik raad je aan om te kiezen voor een methode die jou écht aanspreekt. Misschien zul je ze eerst uit moeten proberen om erachter te komen welke methode jou ligt. Besteed daar vooral tijd aan. Iets wat je graag doet en als zinvol ervaart zul je ook makkelijk kunnen toepassen en daar zul je altijd de vruchten van plukken.

 

Waarom is Alexander Techniek vooral bekend in de muziekwereld en het theater?

In de dans-, muziek en theaterwereld (waar de Alexander Techniek zijn oorsprong vond) geniet de methode grote bekendheid. Musici en dansers die dagelijks de gevolgen ondervinden van het eenzijdig belasten van het lichaam maken dankbaar gebruik van de Alexander Techniek om blessures tegen te gaan en om hun prestaties te verbeteren. Alexander Techniek wordt onderwezen op theaterscholen en conservatoria over de hele wereld. Meer hierover te weten komen? Luister dan naar mijn podcast nummer 9.

Kan ik een Alexander Techniekles kado geven?

Ben je enthousiast over de Alexandertechniek en wil je iemand een les kado geven? Dat kan, er zijn bij mij kadobonnen te koop van 39 euro, 60 euro of van 75 euro.

CranioSacraal Therapie

Wat kost een CranioSacraal behandeling?

Een CranioSacraal behandeling kost het volgende:]

80 euro (incl BTW) voor 50  minuten

Afspraken worden per keer contant afgerekend, pinbetaling is mogelijk.

(tarieven worden jaarlijks met inflatie verhoogd)

Wat gebeurt er tijdens een CranioSacraal behandeling?

Tijdens de behandeling lig je op je rug op een behandeltafel. Met lichte aanraking evalueer ik  je craniosacrale ritme door o.a. je hoofd en je bekken aan te raken. Verhoogde druk op de schedelbotten, het bekken en eventuele blokkades en spanningen in het bindweefsel worden gesignaleerd en in kaart gebracht.

 

Vervolgens stimuleer ik op zachte en rustige wijze het loslaten. Ik gebruik hiervoor ook stemvorken. Je kunt tijdens de behandeling je kleding aanhouden. Het is aan te raden om los zittende kleding te dragen waarin je vrij kunt ademen en makkelijk kunt bewegen. Kun je niet lang  liggen, omdat dat te pijnlijk is voor je rug. Dan kan ik je ook zittend of zelfs staand behandelen en kun je indien nodig  tussendoor steeds kleine stukjes lopen. 

 

Hoe lang duurt een CranioSacraal behandeling?

De duur van de behandeling wordt aangepast aan je behoefte. Consulten van 45 minuten, een uur en anderhalf uur zijn mogelijk.

Worden Alexandertechniek en CranioSacraal therapie vergoed?

Ieder jaar publiceren zorgverzekeraars een lijst van de door hen erkende beroepsverenigingen van alternatieve zorgverleners. Als mijn beroepsvereniging “de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek” (NeVLAT) op de lijst van jouw zorgverzekeraar vermeld staat, wordt Alexandertechniek in het aanvullende pakket (gedeeltelijk) vergoed. Deze lijst van erkende beroepsverenigingen wordt gepubliceerd op de site van jouw zorgverzekeraar. Omdat deze erkenning ieder jaar opnieuw wordt vastgesteld kan de situatie ook ieder jaar wijzigen.

Mijn CranioSacraal behandelingen worden meestal niet vergoed (0p een enkele uitzondering na). Ik ben  geen lid van een beroepsvereniging voor CranioSacraal therapeuten en beschik niet over een zogenaamde AGB-code. Als vergoeding noodzakelijk voor je is dan raad ik je aan een CranioSacraal therapeut te zoeken via de registers van deze therapeuten; het UCN, het RCN of het NCSV.

Sommige werkgevers vergoeden in het kader van preventie of reïntegratie voor hun werknemers consulten gedeeltelijk of geheel.

Wil je hier alles over weten? In mijn podcast nummer 5 “veranderingen” ga ik in op 25 jaar maatschappelijke ontwikkelingen en beleid van zorgverzekeraars in relatie tot erkenning en vergoeding van mijn consulten. 

 

Heeft een CranioSacraal behandeling bijwerkingen?

Een craniosacraal behandeling heeft zelden bijwerkingen. Na een behandeling ervaren mensen vaak diepe ontspanning, meer vrijheid van bewegen, minder pijn en meer energie. Sommige mensen worden heel actief en weer anderen worden loom, slaperig of een beetje emotioneel en hebben juist behoefte om te rusten en een avond vroeg naar bed te gaan. Het is aan te raden je behandeling zo te plannen dat je aansluitend niet meteen door hoeft naar een volgende afspraak maar dat je de vrijheid hebt om te doen waar je behoefte aan hebt.

Een uitzondering hierop vormen  patiënten die een whiplash, een hersenschudding, (pcs), niet aangeboren hersenletsel of een chronische ziekte hebben . In deze gevallen worden de klachten na de eerste behandelingen soms heviger voordat ze wegtrekken. Je hebt met klachten moeten leren leven en een compensatie en spanningspatroon ontwikkeld om dat te kunnen doen. De specifieke ontspanning die een CranioSacraal behandeling biedt, verstoort het compensatiemechanisme maar levert niet meteen een nieuwe stabiele situatie op. Als de klachten zich verplaatsen of (tijdelijk) verergeren is het moeilijk om de moed erin te houden en op het proces te vertrouwen. Heb je al langer  klachten en ertoe besluiten om CranioSacraal behandelingen te ondergaan, trek er dan zeker vier tot zes maanden voor uit om het proces van ontspanning, verandering en herstel te laten voltrekken.

Raadpleeg bij klachten altijd jouw reguliere arts, het is belangrijk om zeker te weten dat er geen sprake is van onderliggende klachten of neurologische problemen. Als CranioSacraal therapeut bied ik rust en ontspanning zodat het lichaam zich kan herstellen. Dit is geen “kant-en-klaar” oplossing maar een zinvolle stap op weg naar herstel.

Hoeveel CranioSacraal behandelingen heb ik nodig?

In de meeste gevallen zijn 2 tot 5 behandelingen nodig.

Wat heeft hersenvocht met ontspanning en bewegingsvrijheid te maken?

Op het eerste gezicht hebben hersenvocht en beweging niets met elkaar te maken. De hersenen en het ruggenmerg zijn omringd door hersenvocht ter bescherming. Het vocht wordt vastgehouden door een zak; ook wel de durale zak genoemd. Die durale zak is gemaakt van zacht, stevig en beweeglijk bindweefsel en dat kan onder spanning komen te staan. Dit kan de basis zijn van hardnekkige spanningspatronen in het lichaam die niet of nauwelijks te beïnvloeden zijn met massage, dry needling, meditatie en rek- en strekoefeningen. Het hersenvocht beweegt door de durale zak in een bepaald ritme. Een CranioSacraal therapeut kan dit ritme voelen en gebruikt het om te bepalen waar teveel spanning vastgehouden wordt. Door die plek te ontspannen, komt het ritme op gang en ontstaat er ruimte (opluchting), verbeterde doorbloeding en meer bewegingsvrijheid.

Wat is het nut van bindweefsel ontspanning d.m.v. CranioSacraal therapie?

CranioSacraal therapie richt zich o.a. op het ontspannen van bindweefsel. Bindweefsel zorgt ervoor dat beenderen, gewrichten, organen, spieren en pezen de goede houding ten opzicht van elkaar kunnen innemen. Wanneer het bindweefsel verhard of verstijfd is veroorzaakt dat bewegingsbeperkingen die pijnklachten kunnen veroorzaken. Bindweefselspanning kan ernstige klachten aan rug, nek of spieren in stand houden.

Bindweefselverstijving wordt o.a. veroorzaakt door litteken-weefsel, valpartijen, botbreuken, whiplash, langdurige spierspanningen en scheefstand van de wervelkolom. Door het bindweefsel soepel te maken ontstaat er ruimte voor de rest van het bewegingsapparaat om de juiste posities in te nemen en ontspannen te bewegen. Anders dan de wervelkolom en spieren vraagt het bindweefsel om een hele zachte benadering. Aanraken, drukken, lichte wrijvende bewegingen zijn effectief om het bindweefsel te ontspannen, soepel en vrij te maken.

Meer weten? Luister dan naar mijn podcast nummer 2 en nummer 6 waarin ik bijna twee uur lang inga op het nut van bindweefsel ontspanning en veel praktijkvoorbeelden geef.

 

Zijn er nog andere methodes die bindweefsel ontspanning bevorderen?

Andere methodes die ontspanning van het bindweefsel bevorderen zijn bijvoorbeeld Rolfing, Osteopathie en bindweefselmassage.

Kan ik mijn eigen CranioSacrale systeem voelen en behandelen?

Dat kan, maar eerlijk, is eerlijk eenvoudig is het niet. Het vereist geduld en doorzettingsvermogen.

Daniel Agustoni, een CranioSacraal therapeut uit Zwitserland heeft hele toegankelijke boeken geschreven over het CranioSacrale systeem. Het boek “Cranio Sacraal zelfbehandeling” is van zijn hand. Hij geeft daarin uitleg over het CranioSacrale systeem en hij laat zien met welke handposities je je eigen systeem kunt voelen en beïnvloeden. Hij bouwt het stap voor stap op met duidelijke foto’s. Als je zelf aan de slag wilt dan is dit boek een aanrader. Het is online te verkrijgen en het is verschenen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Je kunt bij mij in de praktijk het Engelse boek inkijken.

Waar vind ik meer informatie over de anatomie van het CranioSacrale systeem?

Als je écht wilt weten hoe het CranioSacrale systeem eruit ziet, raad ik je aan om de permanente tentoonstelling van “Body Worlds” op de Dam in Amsterdam te bezoeken. Op prachtige wijze wordt daar het menselijk lichaam ontleed ten toon gesteld. Het bindweefsel van het CranioSacrale systeem is van alle kanten te bekijken. Je ziet meteen aan het begin van de tentoonstelling onderstaande “badmuts”. Het is één van de hersenvliezen die de hersenen bedekken en uitloopt naar het bekken. Deze verbinding tussen het hoofd en het bekken is waar het om draait in CranioSacraal therapie.

Ook aan te bevelen is  “the anatomy colouring book”. Dit is een anatomieboek dat bestaat uit kleurplaten. Alles komt in dit boek aan bod, spieren, zenuwen, botten, de bloedsomloop het spijsverteringsstelsel en de ademhaling. Er is een hoofdstuk in dit boek gewijd aan het CranioSacrale systeem, kleur het een keer in en je vergeet nooit meer hoe het zit. 

 

Ik heb eerder CranioSacraal behandelingen gehad van verschillende therapeuten. De behandelingen verschilden sterk van elkaar. Het lijkt soms niet dezelfde therapie. Hoe verklaar je dat?

Dit is deels te verklaren door het feit dat er verschillende stromingen zijn binnen de CranioSacraal Therapie. Waar en hoe een therapeut is opgeleid heeft invloed op de stijl van werken.

Dit zijn de belangrijkste stromingen:

  • CranioSacrale osteopathie (de oudste vorm)
  • CranioSacraal therapie volgens John Upledger
  • CranioSacraal therapie volgens Hugh Milne
  • Biodynamische CranioSacrale therapie

In Nederland en België komt daar nog de opleiding van Etienne Piersman bij. Hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld die mensen zeer aanspreekt.

CranioSacraal therapeuten hebben verschillende vooropleidingen. Er zijn fysiotherapeuten, manueel therapeuten, masseurs, tandartsen, verpleegkundigen en Alexandertechniek docenten zoals ik die allemaal een CranioSacraal therapie opleiding hebben gevolgd. Inzichten, kennis en ervaring uit de vooropleiding van jouw therapeut bepalen ook de stijl van werken.

Een derde verklaring is dat iedere therapeut andere accenten legt tijdens de behandelingen. De één zal meer het accent leggen op het werken met de organen, of de botten van de schedel en een ander werkt weer bijna uitsluitend met emoties (de zogenaamde Somato Emotional Release behandeling). Biodynamische CranioSacraal therapeuten werken met een dieper, trager ritme dan bijvoorbeeld Upledger therapeuten. De kunst is om een CranioScraal therapeut te vinden die een stijl hanteert die bij jou past en die jou kan helpen.

Ik ben opgeleid aan het Upledger Instituut, maar ook sterk beïnvloed door het werk van Hugh Milne. Dit komt omdat mijn docente CranioSacraal therapie voor paarden, Maureen Rogers, door hem is opgeleid, zijn boeken gebruikt en zijn stijl hanteert. Mijn vooropleiding tot Alexandertechniekdocente drukt ook een stempel op mijn CranioSacrale behandelingen. Ik leg het accent op ontspanning, vrijheid van bewegen en goede coördinatie. Onverwerkte emoties komen uiteraard aan bod als dat nodig is,  maar dat is in eerste instantie niet waar ik op focus. Ik heb geen affiniteit met Biodynamische CranioSacrale Therapie. Als je daar naar op zoek bent, ben ik niet de geschikte therapeute voor jou.

Reflex Inhibitie Therapie

Ik heb nog nooit van Reflex Inhibitie Therapie gehoord. Bestaat het al lang?

Reflex Inhibitie methodes zijn sinds de jaren zeventig van de vorig eeuw in opkomst en genieten dankzij hun effectiviteit steeds meer bekendheid.

Kennis over reflexen gaat meer dan 100 jaar terug. Reflexen zijn namelijk op te wekken en te testen en ze zijn door de jaren heen in kaart gebracht en benoemd door artsen. Sommige reflexen zijn vernoemd naar de arts die de reflex in ontdekte. (Zo is de Moro reflex vernoemd naar de arts Ernst Moro). Bij alle baby’s worden na de geboorte reflexen getest om te bepalen of er sprake is van neurologische afwijkingen of hersenbeschadigingen

In 1920 werd door Fransen een verband gelegd tussen “motorische onhandigheid” en leerproblemen. En in Amerika zijn ergonomen vanaf de jaren ’70 gaan onderzoeken wat het verband is tussen onrijpe reflexen en leerproblemen. In de jaren ’70 ontwikkelden de Engelse therapeuten Goddard en Blythe Reflex Inhibition Therapy. En vanaf 1989 ontwikkelde de Poolse Svetlana Masgutova haar eigen methode: Neurosensorimotor Reflex Integration. Mijn studie heb ik gevolgd bij Margaret Mulder die een geheel eigen Reflex Inhibitie methode heeft ontwikkeld. www.praktijkvoorbeweging.nl

Meer weten? Luister dan naar mijn podcast nummer 4 Reflex Inhibitie Therapie.

 

Wat kost Reflex Inhibitie en hoeveel consulten heb ik nodig?

Een intake duurt een uur en kost € 125. Een vervolg consult duurt 45 minuten tot een uur en kost € 97.

Tijdens de intake worden de reflexen getest en afhankelijk van het aantal reflexen dat behandeld moet worden, is er  minimaal 1 en maximaal 9 consulten nodig. Gemiddeld hebben mensen zeven consulten nodig, met uitschieters naar boven en naar beneden. 

Als het traject ingrijpend voor je is kan het zijn dat je nog een aantal maanden 1x per maand ondersteuning nodig hebt.

 

Heeft Reflex Inhibitie Therapie bijwerkingen?

Reflex Inhibitie behandelingen grijpen diep in op je zenuwstelsel en je (gedrags) patronen. Acht van de tien cliénten ervaren deze therapie als transformerend en “life changing”. De behandeling zelf wordt als prettig en ontspannen ervaren en mensen voelen zich als ze de deur uitlopen vooral “opgelucht”. Ze zijn dan ook verbaasd als ze in de dagen daarna erg vermoeid zijn en zich emotioneel labiel voelen. Dit trekt in vier tot zes weken na de behandeling geleidelijk weg. Naarmate je verder komt in het traject neemt de vermoeidheid en eventuele labiliteit af. Het heeft mijn voorkeur om dit traject te starten op een moment in jouw leven dat er ruimte is om bij te komen en te rusten na de behandeling. Dus niet net voor Kerst, tijdens een grote verbouwing, als je druk bent met belangrijke deadlines op je werk, of tijdens periodes van intensieve mantelzorg. Deze behandelingen “doe je er niet even bij” in een toch al druk bezet leven. Dan kun je beter een CranioSacraal behandeling boeken om de stress af te voeren en dit traject op een rustiger moment in je leven starten.  

Als het traject ingrijpend voor je is en je moeite hebt met het integreren van de veranderingen, kan het zijn dat je nog een aantal maanden 1x per maand ondersteuning nodig hebt.

 

Dieren Cranio

In mijn paardenanatomieboek vind ik geen informatie over het CranioSacrale systeem, hoe kan dat?

Dat kan. In de eenvoudige paarden anatomieboeken vind je informatie over de botten, de spieren, het zenuwstelsel, de spijsvertering, de bloedsomloop en de organen van een paard en wordt geen melding gemaakt van het craniosacrale systeem. In de uitgebreidere anatomieboeken komen wel alle onderdelen van het CranioSacrale systeem (de schedelbotten, de hersenvliezen,het hersenvocht, het ruggenmerg en het bekken) afzonderlijk aan bod, maar worden niet altijd als het CranioSacrale systeem in een apart hoofdstuk of afbeelding bij elkaar geplaatst.

Om die reden heb ik zelf deze schematische tekening laten maken, zodat ik toch met beeld kan laten zien hoe het CranioSacrale systeem van een paard eruit ziet.

Wat heeft hersenvocht met ontspanning en bewegingsvrijheid van mijn paard te maken?

Op het eerste gezicht hebben hersenvocht en beweging niets met elkaar te maken. De hersenen en het ruggenmerg zijn omringd door hersenvocht ter bescherming. Het vocht wordt vastgehouden door een zak; ook wel de durale zak genoemd. Die durale zak is gemaakt van zacht, stevig en beweeglijk bindweefsel en dat kan onder spanning komen te staan. Dit veroorzaakt onverklaarbare spanningspatronen die niet te beïnvloeden zijn met training. Het hersenvocht beweegt door die durale zak in een bepaald ritme. Een CranioSacraal therapeut kan dit ritme voelen en gebruikt het om te bepalen waar teveel spanning vastgehouden wordt. Door die plek te ontspannen, komt het ritme op gang en ontstaat er ruimte, verbeterde doorbloeding en meer bewegingsvrijheid. Meer weten? Luister dan naar mijn podcast nummer 4, cranio sacraal therapie voor paarden en honden.

Elke Mastwijk

Waarom ben je dit werk gaan doen?

In de jaren ’90 van de vorige eeuw solliciteerde ik bij een luchtvaartmaatschappij naar de functie van stewardess. Ik werd hiervoor afgewezen omdat ze mijn lichaamshouding uitzonderlijk slecht vonden. Ik straalde geen daadkracht en overwicht uit vond men. Een absolute must voor cabinepersoneel aan boord van een vliegtuig. Deze feedback was volgens mij terecht en het was het begin van een levenslange zoektocht naar methodes om ongewenste houding- en bewegingspatronen te doorbreken. 

Meer weten over mijn verhaal en hoe ik tot dit beroep ben gekomen? Beluister dan podcast nummer 1. “Alexander Techniek”

 

Je bent ooit begonnen met Alexander Techniek, waarom ben je er iets anders bij gaan doen?

Alexander Techniek was de eerste methode die ik tegen kwam die mij aansprak. Op een zachte en prettige manier leerde ik patronen van spanning doorbreken. Toen ik inmiddels een aantal jaren een eigen praktijk had merkte ik dat spanning ook wordt vastgehouden in bindweefsel en dat de Alexander Techniek methode deze spanning niet of nauwelijks kon helpen loslaten. Ik leerde CranioSacraal Therapie en ontdekte manieren om bindweefsel te ontspannen en deze ontspanning te integreren in motoriek en beweging. Jaren later in 2012 hoorde ik op een Alexander Techniek congres over Reflex Inhibitie Therapie. Ik wist meteen dat ik mij wilde verdiepen in de vroege ontwikkeling van kinderen. De blauwdruk voor onze balans en coördinatie wordt immers in de vroege kindertijd gelegd. Het voelde heel logisch om daar ook aandacht aan te besteden. Wil je hier meer over weten?  In mijn podcastserie bespreek ik deze onderwerpen uitgebreid. 

Welke klachten kom je het meest tegen in jouw praktijk?

Ik kom uiteenlopende klachten tegen. Maar er springen er wel een paar uit. Whiplash is daar één van. Ik zie heel veel mensen die deze, of vergelijkbare klachten hebben. Omdat zijn ze aangereden, van hun fiets zijn gevallen of tijdens het sporten een klap tegen hun hoofd hebben gehad. Medisch onderzoek heeft voor de meesten van hen ernstig letsel uit kunnen sluiten, maar ze komen bij mij als ze last blijven houden van vage klachten. Ook zie ik cliënten die herstellende zijn van zware tandartsbehandelingen of operaties. CranioSacraal behandelingen ondersteunen dit herstel. 

Voor de Alexander Techniek zie ik veelal cliënten die hun prestaties of houding willen verbeteren. 

Reflex Inhibitie Trajecten worden opgestart door cliënten die vaak al een hele weg hebben afgelegd aan zelfontwikkeling, therapie en persoonlijke groei maar toch blijven worstelen met hardnekkige patronen van spanning of gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving. Zij zoeken een relatief eenvoudige methode die hen kan helpen op het diepste niveau patronen te doorbreken. 

De klachten die ik het meest tegen kom bij dieren zijn bewegingsbeperkingen en pijnklachten die niet te verklaren zijn door de reguliere zorg. De meeste dieren die ik behandel hebben al chiropractie en of osteopathie behandelingen gehad en dit heeft vaak al veel opgeleverd.  Een CranioSacraal behandeling kan net dat laatste zetje geven. 

Meer weten? Beluister dan mijn podcast serie. 

 

Waarom behandel je ook dieren?

Het behandelen van dieren lag niet voor de hand. Maar ik werd er voor gevraagd. Keer op keer door cliënten die zelf diepe ontspanning hadden ervaren tijdens een craniosacraal behandeling. Zij zouden dit hun paarden en honden ook zo graag gunnen vertelden ze mij. Ik heb mij lang tegen dit verzoek verzet. Maar na 10 jaar ben ik overstag gegaan en heb ik mijn eerste paarden behandeld. Ik ben nooit meer gestopt en in 2008 meteen naar Amerika gereisd om een opleiding te volgen bij Maureen Rogers. Zij was op dat moment een pionier op dit gebied. Net als ik, opgeleid als craniosacraal therapeut voor mensen, had ze zelf een methode ontwikkeld om craniosacraal therapie ook op paarden en honden toe te passen. Een groot deel van de anatomie is hetzelfde. En verstijving, bindweefselspanning en bewegingsbeperkingen voelen niet anders aan bij een paard of een hond dan bij een mens. Alleen bewegen paarden en honden zich horizontaal voort wat andere patronen van bindweefsel spanning met zich meebrengt. Ik merkte dat de duizenden behandelingen die ik mensen had gegeven mijn tastzin goed hadden voorbereid op het werken met dieren. Uiteindelijk ben ik via het behandelen van paarden en honden ook zelf aan een hond en een paard gekomen. Een grote vreugde in mijn leven. 

Meer weten? Beluister dan mijn podcast nummer 4 “craniosacraal therapie voor paarden en honden”. 

 

Waarom werk je met stemvorken?

Per toeval kwam ik door een mede studente van mijn Reflex Inhibitie opleiding in aanraking met de therapeutische stemvorken. Ik besefte meteen dat de stemvorken een bijzondere toevoeging zouden kunnen zijn voor CranioSacraal behandelingen. Ik kreeg gelijk. De stemvorken hebben een hele zachte trilling die diep doortrilt in het lichaam en vooral bindweefsel dat anders moeilijk te bereiken of te behandelen is kan helpen loslaten. 

Bij het behandelen van dieren is het een uitkomst, omdat die soms wat onrustiger kunnen zijn. Hoe zij ook bewegen of draaien. Met de stemvork kan ik gericht een trilling door het verstijfde bindweefsel laten gaan. 

Meer weten? Beluister dan mijn podcast nummer 2 CranioSacraal therapie

 

Overige vragen

Ik ben heel gevoelig en reageer heftig op mijn omgeving en op aanraking. Zijn jouw methodes voor mij geschikt?

Ik ben gewend om met hooggevoelige mensen en dieren te werken en mij aan te passen aan de behoeften die vanuit gevoeligheid ontstaan. 

Als je gevoelig bent en heftig reageert op aanraking dan kunnen we dat langzaam op bouwen. Soms begin ik een behandeltraject met kortere consulten van 20 of 30 minuten. Ik heb gemerkt dat zittend werken tijdens een CranioSacraal behandeling bij gevoelige mensen uitkomst kan bieden. Het lichaam integreert zittend het loslaten sneller en er gebeurt niet gauw iets wat niet verwerkt kan worden en bijwerkingen geeft. Als het behandeltraject langzamer opgebouwd moet worden duurt het wel langer. Meer weten? Beluister mijn podcast over hooggevoeligheid.

 

Ik heb gehoord dat jij "energetisch" werkt. Hier zie ik niets van terug op jouw site. Hoe zit dat?

Dat klopt. Er is altijd sprake van een energie uitwisseling tijdens een consult. Ik ben mij hier zeer van bewust. Sinds 2008 volg ik trainingen in “energetische bescherming” bij Fons Delnooz en Patricia Martinot. Hier heb ik geleerd mijn energetische grenzen te bewaken en die van mijn client in de gaten te houden. Zodat er geen uitwisseling plaats vindt van ongewenste energie. Er bestaat zoiets als energetische hygiene. Daar houd ik rekening mee tijdens mijn  behandelingen en ook bij het inrichten van mijn praktijkruimte. Mocht het passend en zinvol zijn dan kan ik mijn kennis hierover tijdens een consult delen. Meer weten hierover? Beluister mijn podcast nummer 10 over hooggevoeligheid en energetische bescherming. 

Ik moet ver reizen om door jou behandeld te worden. Heeft dat zin als ik maar een paar keer per jaar kan komen?

Het gebeurt vaker dat cliënten van ver komen. Soms ook uit het buitenland. Ik adviseer dan om als dat mogelijk is ook één of twee overnachtingen in te plannen. Dan kan ik meerdere sessies achter elkaar geven. Dit is vaak heel effectief. Voorwaarde is wel dat je niet meteen na thuiskomst van alles moet, maar ook kunt rusten als dat nodig is. Ik heb contact met twee goede Bed & Breakfast adressen waar ik je mee in contact kan brengen 

Hoe lang duurt het voor je weet of je mij kunt helpen?

Na een intake weet ik meestal wel hoe iemand op de behandeling reageert. Ik heb drie tot vijf sessies nodig om te zien of we zinvol bezig zijn. Als ik twijfel of ik iets voor je kan doen bespreek ik dit meteen met je. Ik heb een netwerk van collega’s waar ik naar door kan verwijzen als ik denk dat een andere behandeling of invalshoek voor jou beter is. Meer weten? Luister dan naar mijn podcast nummer 6 “praktijkvoorbeelde”  en podcast nummer 7 “ik verwijs je door!”