+31 (0)6 5895 8019 emastwijk@planet.nl

Wat is CranioSacraal Therapie

CranioSacraal Therapie is een zachte behandelwijze die diepe bindweefsel ontspanning teweeg brengt en ondersteuning biedt bij herstel van o.a. rugpijn, nekpijn, whiplash en schedelletsel.

“Cranio verwijst naar de schedel en “sacraal” verwijst naar het heiligbeen, een bot in het bekken. Het CranioSacrale systeem omvat de schedel, het hersenvocht, de wervelkolom, het ruggenmerg, de hersenvliezen en het bekken. In de hersenen wordt hersenvocht geproduceerd in een ritme. Een CranioSacraal therapeut kan dit ritme overal in het lichaam voelen en eventuele blokkades signaleren en verhelpen.

Een CranioSacraal behandeling brengt het zelfgenezend vermogen van het lichaam op gang.

Voor Wie

Redenen om voor een CranioSacraal behandeling te kiezen:

 • je hebt vaak hoofdpijn
 • je hebt last van duizeligheid zonder duidelijk aanwijsbare medische oorzaak
 • je bent hersteld van een operatie of ongeluk maar je voelt je nog niet de oude
 • je bent uitbehandeld voor een whiplash maar je hebt bijvoobeeld nog last van concentratiestoornissen of vermoeidheid
 • je hebt een hersenschudding of post concussion syndrome (pcs)
 • je niet aangeboren hersenletsel
 • je zoekt een alternatieve geneeswijze voor chronische rugpijn of nekpijn
 • je wilt begeleiding bij herstel na zwangerschap en bevalling
 • je hebt na een tandartsbehandeling nog pijn of ongemak
 • je draagt een beugel en je hebt hoofdpijn of concentratiestoornissen
 • je bent herstellende van een ingrijpende emotionele gebeurtenis in je leven
 • je hebt behoefte aan diepe ontspanning
Bindweefsel

Bindweefsel of fascie komt overal in het lichaam voor. De latijnse naam voor bindweefsel is fascia. Het is een aaneengesloten web van zacht weefsel dat zich in en om elke spier, bot en orgaan bevindt. Het geeft bescherming en werkt als een schokdemper voor spieren en helpt bij beweging. Fascie heeft een hoge dichtheid van collagene vezels die zorgen voor stevigheid, bescherming en veerkracht. In optimale conditie is fascie los, vochtig en beweeglijk. Er bestaat zoiets als “foute fascie”. Dit ontstaat als de fascie is beschadigd of verrekt. Dan neemt de elasticiteit af en wordt hij minder flexibel. Dit is te vergelijken met het dragen van strakke kleding die de bewegingsvrijheid beperkt. Dit kan ontstaan door relatief onschuldige blessures, maar ook door  botbreuken operaties, tandartsbehandelingen, beugels etc. Veel van mijn clienten associeren de klachten van nu, niet met blessures uit het verleden omdat ze zich niet realiseren welke impact het heeft gehad op hun fascie. Restricties in fascie krijgen meer en meer aandacht in de (fysio) therapeutische zorg.. Maar soms wordt het het helaas niet meegenomen in de diagnose of het behandelplan. Met mijn vingertoppen voel ik waar restricties in fascie zich bevinden. Ik maak dit heel zachtjes los. Dit geeft verlichting van pijn en bewegingsvrijheid.

Stemvorken

Door een collega werd ik attent gemaakt op de zogenaamde “therapeutische stemvorken”. Inmiddels gebruik ik er twaalf.Tijdens cranio sacraal behandelingen werk ik uiteraard nog steeds met mijn handen, die blijven onmisbaar. De stemvorken zet ik daarnaast in om verstijfd bindweefsel in de rug en de ledematen zacht, diep en snel te ontspannen. Zonder pijn, ongemak of weerstand. Meer resultaat in minder behandelingen.

Een cranio sacraal behandeling geheel zonder stemvorken blijft uiteraard altijd mogelijk als dat jouw voorkeur heeft.