+31 (0)6 5895 8019 emastwijk@planet.nl

Wat is Reflex Inhibitie?

Verbinding maken tussen klachten van nu en oorzaken uit de babytijd.

Baby’s vertonen na de geboorte een aantal reflexen die makkelijk te testen zijn. Reflexen zijn in te delen in groepen.

Een belangrijke groep wordt gevormd door de zeven Primaire Reflexen. Eén daarvan die iedereen wel kent is de zuigreflex. Minder bekend is dat links-rechts coördinatie en oog- handcoördinatie ook via reflexen worden ontwikkeld. Primaire Reflexen ontwikkelen bij een baby eveneens het besef van wat boven en onder is en wat voor en achter. Ze leggen zo de basis voor de latere houdings- en hoofdrechtingsreflexen die ons verdere leven actief blijven.

Als het centrale zenuwstelsel zich goed ontwikkelt zijn zes maanden na de geboorte de Primaire Reflexen onder controle gebracht. We spreken dan van goede “reflex inhibitie”. Bij kinderen met neurologische aandoeningen en of hersenbeschadigingen zijn deze reflexen na zes maanden niet onder controle, simpelweg omdat het zenuwstelsel zich niet voldoende heeft ontwikkeld om dat te kunnen. Dit uit zich in handicaps en zichtbare problemen met motoriek en balans. 

Maar ook bij gezonde kinderen zijn de reflexen soms niet volledig onder controle gebracht, bijvoorbeeld ten gevolge van een stressvolle zwangerschap, moeilijke geboorte, een ziekenhuisopname of een scheiding van de moeder op zeer jonge leeftijd. Ook problemen met voeden, niet of nauwelijks kruipen, te vroeg zitten of lopen kunnen het integratie proces verstoren. Gezonde kinderen zijn flexibel, herstellen snel en leren compenseren voor onbalans. Deze kinderen functioneren op het oog prima. Maar als de Primaire Reflexen op de achtergrond blijven storen betalen ze daarvoor een prijs. Ieder kind ontwikkelt een geheel eigen compensatie mechanisme en problemen met reflexen kunnen zich op uiteenlopende manieren uiten. Sommige kinderen ervaren leermoeilijkheden, anderen zijn overgevoelig en snel vermoeid. Weer anderen hebben een zeer slechte houding en moeite met stilzitten. Of ze krijgen te maken met een slordige oog- hand coördinatie wat terug te zien is in schrijven en sporten. Het compenseren voor nog aanwezige Primaire Reflexen kost altijd inspanning en energie en kan later in het leven leiden tot onverklaarbare vermoeidheid, depressieve gevoelens en faalangst.

Door het testen van Primaire Reflexen kan ik als Alexander Techniek docente en Cranio Sacraal therapeute de verbinding maken tussen klachten van nu en oorzaken uit de babytijd.

RPRM®
Reflex Inhibitie Traject

Een intake gesprek voor een Reflex Inhibitie traject duurt een uur. In dit uur bespreken wij jouw geschiedenis en ik test de zeven Primaire Reflexen. Aan de hand van de testresultaten doe ik een voorstel voor een behandeltraject om de reflexen onder controle te brengen. Ik gebruik hiervoor de methode zoals die ontwikkeld is door Margaret Mulder en maak gebruik van technieken uit de Kinesiologie (ook bekend als Touch for Health).

In mijn praktijk richt ik mij op tieners en volwassenen. Als je al werkt met de Alexander Techniek methode help ik je om de Reflex Inhibitie te integreren in wat je geleerd hebt.

 

Voor meer informatie over Primaire Reflexen verwijs ik naar haar het boek van Margaret Mulder: “Primaire Reflexen: reageren of ageren?”

Via de pagina Links heb je toegang tot sites met meer informatie over dit onderwerp.