Veel gestelde vragen

Alexander Techniek

Mijn advies is om in eerste instantie 6 lessen van 30 minuten te volgen.

Bij voorkeur twee keer per week, gedurende drie weken. Na de eerste zes lessen bespreken we het resultaat. Is er vooruitgang geboekt? Is het zinvol om door te gaan en zo ja, met welke frequentie en voor hoe lang?

Het aantal lessen wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie en behoefte. Het kan zijn dat je een serie van 6 lessen genoeg vindt omdat je daarmee de basisprincipes zelf toe kunt passen.

De meeste mensen volgen tussen de 6 en de 24 lessen , afhankelijk van het niveau dat ze willen bereiken.  Ieder kwartaal of ieder half jaar een lesje boeken om de kennis en vaardigheden op te frissen wordt ook veel gedaan.

Ja, er zijn nationale en internationale verenigingen die de kwaliteit van de Alexander Techniek waarborgen en de opleiding van hun leden toetsen en bewaken. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Leraren in de Alexander Techniek de NeVLAT sinds de oprichting in 1996. Zoek je een andere Alexandertechniekleraar in binnen- of buitenland? Kijk dan op de site van de NeVLAT www.alexandertechniek.nl. Daar vind je het register maar ook veel informatie over alle mogelijke toepassingen van de Alexander Techniek methode en workshops die aangeboden worden door Nederlandse collega’s.

Er zijn enkele zorgverzekeraars die Alexandertechniek vergoeden.

Ieder jaar publiceren zorgverzekeraars een lijst van de door hen erkende beroepsverenigingen van alternatieve zorgverleners. Deze lijst vind je bij de polisvoorwaarden of op de site van jouw zorgverzekeraar.

Als mijn beroepsvereniging ” de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek” (NeVLAT) op de lijst van jouw zorgverzekeraar vermeld staat, wordt Alexandertechniek in het aanvullende pakket (gedeeltelijk) vergoed.

Voor zover ik weet waren er in 2016 geen zorgverzekeraars die de NeVLAT erkenden. Deze situatie kan in 2017 en 2018 weer anders zijn. Door de jaren heen  is mijn beroepsvereniging afwisselend wél en niet in aanmerking gekomen voor erkenning.

Met Alexander Techniek leer je hoe je bewuster en ontspannen kunt bewegen. Je leert herkennen welke gewoonte patronen jou in de weg zitten. Alexander Techniek bevordert zelfinzicht en zelfredzaamheid en de methode kun je overal en altijd toepassen.

Soms is er ontspanning op een diepere laag nodig. Bijvoorbeeld omdat je een operatie hebt gehad, een whiplash of een langdurige periode van pijn of stress achter de rug hebt. In zulke situaties kan het lichaam niet makkelijk loslaten en kun je spanningspatronen moeilijk zelf doorbreken. Als het al lukt om te ontspannen, keert de spanning vrijwel meteen weer terug als je even niet oplet. In zulke situaties kan CranioSacraaltherapie uitkomst bieden. De zachte behandeling die zich voornamelijk richt op bindweefsel, herinneren lichaam en geest eraan hoe het voelt om diep te ontspannen en tot rust te komen.Ontspanning en uitlijning van het bindweefsel ondersteunen een goede houding en vrijheid van bewegen. Zo versterken de methodes CranioSacraaltherapie en Alexander Techniek elkaar.

Alexander Techniek en CranioSacraal therapie zijn een zinvolle aanvulling op orthomanuele behandelingen, acupunctuur, massage en fysiotherapie.

Met die ervaring kun je vervolgens aan de slag met Alexander Techniek om te leren wat je zelf kunt doen om ontspannen te blijven en vrijheid van bewegen te verwerven en te behouden.

Er zijn geen bijwerkingen bekend van Alexander Techniek.

Alexandertechniek is een vaardigheid die je je eigen kunt maken.

Net als met andere vaardigheden zoals bijvoorbeeld zingen, dansen, yoga, meditatie en Tai Chi kun je je in de Alexander Techniek methode steeds meer bekwamen en steeds verder verdiepen. Dat kost tijd, geld en inzet. Jij bepaalt zelf hoever je wilt gaan, hoeveel je uit wilt geven en hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

Je kunt een reeks lessen volgen en dan stoppen om een tijdje later de draad weer op te pakken. Je kunt een introductie workshop volgen, of Alexandertechnieklessen volgen tijdens een vakantie in Griekenland bijvoorbeeld.  (Dit wordt aangeboden door een Engelse collega). Je kunt Alexandertechnieklessen volgen die toegespitst zijn op een specifiek thema:  zwangerschap en bevalling, vioolspelen, paardrijden of omgaan met rugpijn. Ook kun je lessen volgen bij verschillende Alexandertechniekleraren om andere inzichten en stijlen te leren kennen.

Paardrijden vraagt veel van ons lichaam en ons bewustzijn. Idealiter beschikken we over een soepele rug en een goede balans en coördinatie van de romp en de ledematen. Als we dan ook nog rustig kunnen blijven ademen en de ogen en kaken kunnen ontspannen zijn we op de goede weg.

Als ruiter weet je vaak heel goed waar je spanning vasthoudt. Want dat heb je allang gemerkt aan je aan je zit, je zadel en je paard. Of je hoort het steeds terug van je instructeur “schouders ontspannen!” Maar precies weten waar je spanning vasthoudt, wil nog niet zeggen dat je die spanning ook los kunt laten. Tijdens het rijden ben je uiteraard  ook gericht op wat je paard doet. De kunst is om de aandacht voor  je paard goed af te wisselen met aandacht voor je eigen functioneren in het zadel. In mijn praktijk in Amsterdam beschik ik over een paardrijzadel en een bok. Als je daarop zit kunnen we rustig kijken hoe je zit, hoe je je gewicht verdeelt en waar je eventueel onnodige spanning vasthoudt. Vervolgens kan ik je ook helpen om los te laten zodat je makkelijker en ontspannen rechtop kunt zitten. Voor een consult mag je ook je eigen zadel meenemen. Dan leggen we dat op mijn bok en nemen we uitgebreid de tijd om te onderzoeken wat jij precies doet en wat er eventueel verbeterd kan worden.

 

Het doel van de Alexander Technieklessen is dat je soepeler en ontspannen gaat bewegen. Juist óók als je niet paardrijdt! Want als je hele bewegingspatroon verbeterd werkt dat effectief en langdurig door in je zit.

Sally Swift, de grondlegster van Centered Riding, volgde zelf jarenlang Alexandertechnieklessen. Ze was enthousiast over de methode en heeft inzichten uit de Alexander Techniek gebruikt om haar Centered Riding methode te ontwikkelen. Ruiters die zich met Centered Riding bezig houden voelen zich snel thuis bij de Alexander Techniek methode en ervaren het leren van de Alexander Techniek als een logische stap in hun ontwikkeling en verdieping van hun vaardigheden.

Een alexandertechniekles kost:

39,- euro incl. 21% BTW voor 30 minuten.
60,00 euro incl. 21% BTW voor 45 minuten.
75,00 euro incl. 21% BTW voor 60 minuten

Afspraken contant afgerekend; pinbetaling is mogelijk.

Ik factureer niet rechtstreeks aan zorgverzekeraars. Enkele verzekeringsmaatschappijen vergoeden Alexandertechniek. Als je in aanmerking komt voor vergoeding via je aanvullende verzekering moet je zelf zorgdragen voor het indienen van de nota.

(tarieven worden jaarlijks aangepast)

Tijdens de les leer je met ontspanning en aandacht bewegen; zitten, staan, lopen en tillen komen aan de orde. Ook specifieke activiteiten zoals het bespelen van een instrument, werken achter de computer en sporten kunnen aan bod komen. Het leerproces wordt ondersteund door aanraking en mondelinge feedback.

Tijdens de les kun je je kleding aanhouden, zorg er wel voor dat de kleding niet te strak zit. De lessen worden individueel gegeven zodat alle aandacht naar jou uit kan gaan.

Je kunt eenvoudig kennis maken met de Alexandertechniek door vrijblijvend een afspraak te maken voor een privéles van een halfuur (€ 35,50) of 45 minuten (€ 56).

Je kunt van dinsdag tot vrijdag  terecht in mijn praktijk in Amsterdam voor een proefles.

Er is in Engeland uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de Alexandertechniek.

Daaruit is gebleken dat de Alexandertechniek effectief is bij lage rugklachten. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in “The British Medical Journal”.

Hierover is in 2008 ook een artikel verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat je via deze site kunt downloaden onder het kopje artikelen.

Alexandertechniek is geen therapie. Er wordt  geen diagnose gesteld en geen behandeling gegeven. Tijdens een Alexandertechniekles word je je bewust van je denk- en bewegingspatronen.  En je leert hoe je deze kunt beïnvloeden. Je volgt dan ook Alexandertechniekles bij een docent.

Alexandertechniek is een vaardigheid die je breed kunt toepassen in je leven en steeds kunt verfijnen.

Alexander Techniek, Cesartherapie en Mensendieck zijn alledrie bewegingsleren. De ontstaansgeschiedenis verklaart voor een belangrijk deel waarin de methodes verschillen. De drie methodes zijn in dezelfde tijd ontwikkeld, namelijk rond 1900 maar ze hebben verschillende grondleggers.

Mevrouw Mensendieck heeft in Nederland de naar haar vernoemde methode ontwikkeld. Mevrouw Cesar, die door Mevrouw Mensendieck is opgeleid, heeft Cesartherapie ontwikkeld. Mensendieck en Cesartherapie zijn nauw aan elkaar verwant en delen ook een beroepsvereniging. In de jaren ’50 zijn deze methodes in Nederland tot bloei gekomen en in de jaren ’60 zijn ze opgenomen in het Nederlandse zorgstelsel. Beide methodes zijn diep geworteld in de Nederlandse cultuur.

Alexander Techniek is in Australië ontwikkeld door de heer F.M. Alexander die zich later in zijn leven in Engeland vestigde. In de jaren ’50 en ’60 werd Alexander Techniek in de Angelsaksische landen populair. Alexander Techniek is dus geworteld in de Angelsaksische landen, waar Mensendieck en Cesartherapie weer niet of nauwelijks bekend zijn. In Nederland is Alexander Techniek geïntroduceerd eind jaren ’70. De methode verwierf steeds meer bekendheid na de oprichting van de beroepsvereniging in 1996. Dit was een periode waarin het Nederlandse zorgstelsel ingrijpend werd hervormd en vergoedingen door zorgverzekeraars eerder werden ingekrompen dan uitgebreid. Dit is één van de redenen waarom Alexandertechniek niet standaard in de verzekeringspakketten is opgenomen zoals Mensendieck en Cesartherapie.

De drie grondleggers hadden uiteenlopende visies over houding en beweging en hun persoonlijke visies hebben de methodes bepaald. Zo was mevrouw Mensendieck ervan overtuigd dat je met het doen van spierversterkende oefeningen en visuele feedback (in je ondergoed voor de spiegel staan) veel kon bereiken. Mijnheer Alexander dacht het tegenovergestelde. Alexander Techniek benadert verandering juist vanuit het loslaten van overbodige spierspanning. Hij was ervan overtuigd dat het niet zozeer ging om wat je zou moeten doen, maar om wat je zou moeten laten.

Als je je bewust wilt worden van je houding- en bewegingspatronen en deze wilt veranderen dan kun je dat doen met Alexander Techniek, Cesartherapie of Mensendieck. De drie methodes gaan al heel wat jaren mee en ze hebben allemaal hun sporen verdiend. Goed bewegen is te leren maar vraagt altijd om discipline en doorzettingsvermogen. Ik raad je aan om te kiezen voor een methode die jou écht aanspreekt. Misschien zul je ze eerst uit moeten proberen om erachter te komen welke methode jou ligt. Besteed daar vooral tijd aan. Iets wat je graag doet en als zinvol ervaart zul je ook makkelijk kunnen toepassen en daar zul je altijd de vruchten van plukken.

In de dans-, muziek en theaterwereld (waar de Alexander Techniek zijn oorsprong vond) geniet de methode grote bekendheid. Musici en dansers die dagelijks de gevolgen ondervinden van het eenzijdig belasten van het lichaam maken dankbaar gebruik van de Alexander Techniek om blessures tegen te gaan en om hun prestaties te verbeteren. Alexander Techniek wordt onderwezen op theaterscholen en conservatoria over de hele wereld.

Ben je enthousiast over de Alexandertechniek en wil je iemand een les kado geven? Dat kan, er zijn bij mij kadobonnen te koop van 39 euro, 60 euro of van 75 euro.

CranioSacraal Therapie

Een CranioSacraal behandeling kost het volgende:

56 euro (incl BTW) voor 45 minuten
72 (incl BTW) voor 60 minuten

Afspraken worden per keer contant afgerekend, pinbetaling is mogelijk.

(tarieven worden jaarlijks met inflatie verhoogd)

Tijdens de behandeling lig je op je rug op een behandeltafel. Met lichte aanraking evalueert de therapeut je craniosacrale ritme door o.a. je hoofd en je bekken aan te raken. Verhoogde druk op de schedelbotten, het bekken en eventuele blokkades en spanningen in het bindweefsel worden gesignaleerd en in kaart gebracht.

De therapeut stimuleert op zachte en rustige wijze het loslaten. Je kunt tijdens de behandeling je kleding aanhouden. Het is aan te raden om los zittende kleding te dragen waarin je vrij kunt ademen en makkelijk kunt bewegen.

IMG_5470

De duur van de behandeling wordt aangepast aan je behoefte. Consulten van 45 minuten, een uur en anderhalf uur zijn mogelijk.

Ieder jaar publiceren zorgverzekeraars een lijst van de door hen erkende beroepsverenigingen van alternatieve zorgverleners.

Als mijn beroepsvereniging “de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek” (NeVLAT) op de lijst van jouw zorgverzekeraar vermeld staat, wordt Alexandertechniek in het aanvullende pakket (gedeeltelijk) vergoed. Deze lijst van erkende beroepsverenigingen wordt meegestuurd met je polis of gepubliceerd op de site van je zorgverzekeraar. In 2016 waren er, bij mijn weten, geen zorgverzekeraars die de NeVLAT erkenden. Omdat deze erkenning ieder jaar opnieuw wordt vastgesteld kan de situatie voor 2017 en 2018 weer anders zijn.

Mijn CranioSacraal behandelingen worden meestal niet vergoed (0p een enkele uitzondering na). Ik ben  geen lid van een beroepsvereniging voor CranioSacraal therapeuten. Als vergoeding noodzakelijk voor je is dan raad ik je aan een CranioSacraal therapeut te zoeken via de registers van deze therapeuten; het UCN, het RCN of het NCSV.

Sommige werkgevers vergoeden in het kader van preventie of reïntegratie voor hun werknemers consulten gedeeltelijk of geheel.

Een craniosacraal behandeling heeft zelden bijwerkingen. Na een behandeling ervaren mensen vaak diepe ontspanning, meer vrijheid van bewegen, minder pijn en meer energie. Sommige mensen worden heel actief en weer anderen worden loom, slaperig of een beetje emotioneel en hebben juist behoefte om te rusten en een avond vroeg naar bed te gaan. Het is aan te raden je behandeling zo te plannen dat je aansluitend niet meteen door hoeft naar een volgende afspraak maar dat je de vrijheid hebt om te doen waar je behoefte aan hebt.

Een uitzondering hierop vormen whiplash patiënten. Als het langer dan vijf jaar geleden is dat je een (ernstige) whiplash hebt opgelopen worden de klachten na de eerste behandelingen soms heviger voordat ze wegtrekken. Je hebt met de whiplash moeten leren leven en een compensatie en spanningspatroon ontwikkeld om dat te doen. De specifieke ontspanning die een CranioSacraal behandeling biedt, verstoort het compensatiemechanisme maar levert niet meteen een nieuwe stabiele situatie op. Als de klachten zich verplaatsen of (tijdelijk) verergeren is het moeilijk om de moed erin te houden en op het proces te vertrouwen. Mocht je al lang whiplash klachten hebben en ertoe besluiten om CranioSacraal behandelingen te ondergaan trek er dan zeker vier tot zes maanden voor uit om het proces van ontspanning, verandering en herstel te laten voltrekken.

Raadpleeg bij klachten altijd jouw reguliere arts, het is belangrijk om zeker te weten dat er geen sprake is van onderliggende klachten of neurologische problemen. Als CranioSacraal therapeut bied ik rust en ontspanning zodat het lichaam zich kan herstellen. Dit is geen “kant-en-klaar” oplossing maar een zinvolle stap op weg naar herstel.

In de meeste gevallen zijn 2 tot 5 behandelingen nodig.

CranioSacraal therapie richt zich o.a. op het ontspannen van bindweefsel. Bindweefsel zorgt ervoor dat beenderen, gewrichten, organen, spieren en pezen de goede houding ten opzicht van elkaar kunnen innemen. Wanneer het bindweefsel verhard of verstijfd is veroorzaakt dat bewegingsbeperkingen die pijnklachten kunnen veroorzaken. Bindweefselspanning kan ernstige klachten aan rug, nek of spieren in stand houden.

Bindweefselverstijving wordt o.a. veroorzaakt door litteken-weefsel, valpartijen, botbreuken, whiplash, langdurige spierspanningen en scheefstand van de wervelkolom. Door het bindweefsel soepel te maken ontstaat er ruimte voor de rest van het bewegingsapparaat om de juiste posities in te nemen en ontspannen te bewegen. Anders dan de wervelkolom en spieren vraagt het bindweefsel om een hele zachte benadering. Aanraken, drukken, lichte wrijvende bewegingen zijn effectief om het bindweefsel te ontspannen, soepel en vrij te maken.

Andere methodes die ontspanning van het bindweefsel bevorderen zijn bijvoorbeeld Rolfing, Osteopathie en bindweefselmassage.

Op het eerste gezicht hebben hersenvocht en beweging niets met elkaar te maken. De hersenen en het ruggenmerg zijn omringd door hersenvocht ter bescherming. Het vocht wordt vastgehouden door een zak; ook wel de durale zak genoemd. Die durale zak is gemaakt van zacht, stevig en beweeglijk bindweefsel en dat kan onder spanning komen te staan. Dit kan de basis zijn van hardnekkige spanningspatronen in het lichaam die niet of nauwelijks te beïnvloeden zijn met massage, dry needling, meditatie en rek- en strekoefeningen. Het hersenvocht beweegt door de durale zak in een bepaald ritme. Een CranioSacraal therapeut kan dit ritme voelen en gebruikt het om te bepalen waar teveel spanning vastgehouden wordt. Door die plek te ontspannen, komt het ritme op gang en ontstaat er ruimte (opluchting), verbeterde doorbloeding en meer bewegingsvrijheid.

Dat kan, maar eerlijk, is eerlijk eenvoudig is het niet. Het vereist geduld en doorzettingsvermogen.

Daniel Agustoni, een CranioSacraal therapeut uit Zwitserland heeft hele toegankelijke boeken geschreven over het CranioSacrale systeem. Het boek “Cranio Sacraal zelfbehandeling” is van zijn hand. Hij geeft daarin uitleg over het CranioSacrale systeem en hij laat zien met welke handposities je je eigen systeem kunt voelen en beïnvloeden. Hij bouwt het stap voor stap op met duidelijke foto’s. Als je zelf aan de slag wilt dan is dit boek een aanrader. Het is online te verkrijgen en het is verschenen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Je kunt bij mij in de praktijk het Engelse boek inkijken.

IMG_1303

Als je écht wilt weten hoe het CranioSacrale systeem eruit ziet, raad ik je aan om de permanente tentoonstelling van “Body Worlds” op de Dam in Amsterdam te bezoeken. Op prachtige wijze wordt daar het menselijk lichaam ontleed ten toon gesteld. Het bindweefsel van het CranioSacrale systeem is van alle kanten te bekijken. Je ziet meteen aan het begin van de tentoonstelling onderstaande “badmuts”. Het is één van de hersenvliezen die de hersenen bedekken en uitloopt naar het bekken. Deze verbinding tussen het hoofd en het bekken is waar het om draait in CranioSacraal therapie.

IMG_0791

Ook aan te bevelen is  “the anatomy colouring book”. Dit is een anatomieboek dat bestaat uit kleurplaten. Alles komt in dit boek aan bod, spieren, zenuwen, botten, de bloedsomloop het spijsverteringsstelsel en de ademhaling. Er is een hoofdstuk in dit boek gewijd aan het CranioSacrale systeem, kleur het een keer in en je vergeet nooit meer hoe het zit.

Dit is deels te verklaren door het feit dat er verschillende stromingen zijn binnen de CranioSacraal Therapie. Waar en hoe een therapeut is opgeleid heeft invloed op de stijl van werken.

Dit zijn de belangrijkste stromingen:

  • CranioSacrale osteopathie (de oudste vorm)
  • CranioSacraal therapie volgens John Upledger
  • CranioSacraal therapie volgens Hugh Milne
  • Biodynamische CranioSacrale therapie

In Nederland en België komt daar nog de opleiding van Etienne Piersman bij. Hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld die mensen zeer aanspreekt.

CranioSacraal therapeuten hebben verschillende vooropleidingen. Er zijn fysiotherapeuten, manueel therapeuten, masseurs, tandartsen, verpleegkundigen en Alexandertechniek docenten zoals ik die allemaal een CranioSacraal therapie opleiding hebben gevolgd. Inzichten, kennis en ervaring uit de vooropleiding van jouw therapeut bepalen ook de stijl van werken.

Een derde verklaring is dat iedere therapeut andere accenten legt tijdens de behandelingen. De één zal meer het accent leggen op het werken met de organen, of de botten van de schedel en een ander werkt weer bijna uitsluitend met emoties (de zogenaamde Somato Emotional Release behandeling). Biodynamische CranioSacraal therapeuten werken met een dieper, trager ritme dan bijvoorbeeld Upledger therapeuten. De kunst is om een CranioScraal therapeut te vinden die een stijl hanteert die bij jou past en die jou kan helpen.

Ik ben opgeleid aan het Upledger Instituut, maar ook sterk beïnvloed door het werk van Hugh Milne. Dit komt omdat mijn docente CranioSacraal therapie voor paarden, Maureen Rogers, door hem is opgeleid, zijn boeken gebruikt en zijn stijl hanteert. Mijn vooropleiding tot Alexandertechniekdocente drukt ook een stempel op mijn CranioSacrale behandelingen. Ik leg het accent op ontspanning, vrijheid van bewegen en goede coördinatie. Onverwerkte emoties komen uiteraard aan bod als dat nodig is,  maar dat is in eerste instantie niet waar ik op focus. Ik heb geen affiniteit met Biodynamische CranioSacrale Therapie. Als je daar naar op zoek bent, ben ik niet de geschikte therapeute voor jou.

Reflex Inhibitie Therapie

Reflex Inhibitie methodes zijn sinds de jaren zeventig van de vorig eeuw in opkomst en genieten dankzij hun effectiviteit steeds meer bekendheid.

Kennis over reflexen gaat meer dan 100 jaar terug. Reflexen zijn namelijk op te wekken en te testen en ze zijn door de jaren heen in kaart gebracht en benoemd door artsen. Sommige reflexen zijn vernoemd naar de arts die de reflex in ontdekte. (Zo is de Moro reflex vernoemd naar de arts Ernst Moro). Bij alle baby’s worden na de geboorte reflexen getest om te bepalen of er sprake is van neurologische afwijkingen of hersenbeschadigingen

In 1920 werd door Fransen een verband gelegd tussen “motorische onhandigheid” en leerproblemen. En in Amerika zijn ergonomen vanaf de jaren ’70 gaan onderzoeken wat het verband is tussen onrijpe reflexen en leerproblemen. In de jaren ’70 ontwikkelden de Engelse therapeuten Goddard en Blythe Reflex Inhibition Therapy. En vanaf 1989 ontwikkelde de Poolse Svetlana Masgutova haar eigen methode: Neurosensorimotor Reflex Integration. Mijn studie heb ik gevolgd bij Margaret Mulder die een geheel eigen Reflex Inhibitie methode heeft ontwikkeld. www.praktijkvoorbeweging.nl

Wat kost Reflex Inhibitie en hoeveel consulten heb ik nodig?

Een intake duurt een uur en kost € 120. Een vervolg consult duurt 45 minuten tot een uur en kost € 90.

Tijdens de intake worden de reflexen getest er zijn minimaal 1 en maximaal 9 consulten nodig.

Als het traject ingrijpend voor je is kan het zijn dat je nog een aantal maanden 1x per maand ondersteuning nodig hebt.

Paardencranio

Dat kan. In de eenvoudige paarden anatomieboeken vind je informatie over de botten, de spieren, het zenuwstelsel, de spijsvertering, de bloedsomloop en de organen van een paard en wordt geen melding gemaakt van het craniosacrale systeem. In de uitgebreidere anatomieboeken komen wel alle onderdelen van het CranioSacrale systeem (de schedelbotten, de hersenvliezen,het hersenvocht, het ruggenmerg en het bekken) afzonderlijk aan bod, maar worden niet altijd als het CranioSacrale systeem in een apart hoofdstuk of afbeelding bij elkaar geplaatst.

Om die reden heb ik zelf deze schematische tekening laten maken, zodat ik toch met beeld kan laten zien hoe het CranioSacrale systeem van een paard eruit ziet.

. Paardencranio

Bewaren

Op het eerste gezicht hebben hersenvocht en beweging niets met elkaar te maken. De hersenen en het ruggenmerg zijn omringd door hersenvocht ter bescherming. Het vocht wordt vastgehouden door een zak; ook wel de durale zak genoemd. Die durale zak is gemaakt van zacht, stevig en beweeglijk bindweefsel en dat kan onder spanning komen te staan. Dit veroorzaakt onverklaarbare spanningspatronen die niet te beïnvloeden zijn met training. Het hersenvocht beweegt door die durale zak in een bepaald ritme. Een CranioSacraal therapeut kan dit ritme voelen en gebruikt het om te bepalen waar teveel spanning vastgehouden wordt. Door die plek te ontspannen, komt het ritme op gang en ontstaat er ruimte, verbeterde doorbloeding en meer bewegingsvrijheid.

Bewaren

Bewaren

Schakel titel

Toggle inhoud hoort hier, klikt u op de knop Bewerken om deze tekst te veranderen.