+31 (0)6 5895 8019 emastwijk@planet.nl

Alexander Techniek student of collega?

Dan is deze pagina voor jou. Naast Alexander Techniek docente en Cranio Sacraal Therapeute ben ik sinds 2015 ook Reflex Inhibitie therapeute.

Mijn passie ligt bij de Alexander Techniek maar ik heb mij vanuit nieuwsgierigheid en leergierigheid ook verdiept in andere methodes en technieken. Ik vertaal relevante kennis en inzichten uit CranioSacraal therapie en Reflex Inhibitie Therapie naar de Alexander Techniek. Ik geef (internationaal) lezingen, privéconsulten en na- en bijscholingsworkshops. Heb je hier belangstelling voor? In het uitklapmenu vind je mijn agenda voor de komende tijd. Geen tijd om een cursus of lezing bij te wonen? Het is ook mogelijk om tijdens een privéconsult dieper op deze onderwerpen in te gaan.

Agenda

Voor collega’s uit binnen- en buitenland bied ik cursussen, workshops, lezingen en privéconsulten aan.

Dit is mijn agenda voor de komende tijd:

  • Amsterdam, Nederland februari 2023 “The Berlin lectures” presentatie voor de NeVLAT” 
  • Dusseldorf, Duitsland. februari 2023: privé consulten
  • Bazel, Switzerland juni 2023 lezingen over Reflex Inhibitie en CranioSacraal therapie en privé consulten
  • Breda, Nederland voorjaar en najaar 2023 “Praktisch werken met chakra stemvorken”

CranioSacraal Therapie 

Het CranioSacrale systeem is in alle anatomie boeken terug te vinden maar krijgt zelden de aandacht die het verdient. Verhoogde spanning op bepaalde bindweefsel aanhechtingen binnen het CranioSacrale Systeem heeft een groot effect op de balans van het hoofd op de nek. Spanning op dit bindweefsel (door een ongeluk, een klap op het hoofd of een ingrijpende tandarts behandeling) kan lijken op een gewoonte die is opgebouwd in het bewegingspatroon en de spieren maar dat is niet altijd het geval. Een cranio sacraal probleem is niet af te leren met de Alexander Techniek methode. Het is voor Alexander Techniek leraren interessant om onderscheid te kunnen maken tussen een gewoonte die af te leren is en een craniosacrale blokkade die niet af te leren is maar wel verholpen kan worden met de juiste behandeling. Zo kun je gericht doorverwijzen zodat uiteindelijk de lessen bij jou effectiever zijn. 

Sinds ik mijn eerste lezing gaf over dit onderwerp op het Internationale Alexander Techniek congres in Lugano in 2008 is mijn werk enthousiast ontvangen. Ik heb sindsdien cursussen en lezingen gegeven aan Alexander Techniek collega’s in Amerika, België, Ierland, Duitsland, Spanje, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. Als je vermoedt dat jij of een leerling van jou een craniosacraal probleem heeft kunnen we dat samen uitzoeken. Ik ben beschikbaar voor privéconsulten en voor het geven van workshops en lezingen over dit onderwerp.

Primaire Reflexen 

 Alle gezonde kinderen ontwikkelen zich in de baarmoeder en gedurende de eerste maanden van hun leven via reflexen. Zeven daarvan zijn de zogenaamde Primaire Reflexen. Zij zijn de voorlopers van de latere houdings- en rechtrichtings reflexen. Tijdens bepaalde fases van de ontwikkeling werken deze reflexen tegengesteld aan de volwassen aansturing. Een baby moet namelijk vaak het hoofd in de nek trekken om spiertonus te genereren om van de grond omhoog te komen. Hoe werken deze reflexen? Ondersteunen ze of verstoren ze de volwassen motoriek, balans en stress respons? Wat is hun invloed op het kunnen toepassen van de Alexander Techniek. Hoe herken je bij jezelf en bij je leerlingen problemen met deze reflexen? Ik geef antwoord op deze vragen tijdens privé consulten, lezingen en workshops.

Eerder verscheen er een artikel van mij over dit onderwerp in NeVLAT Nieuws. Dit artikel is bij mij op te vragen.