+31 (0)6 5895 8019 emastwijk@planet.nl

Elke Mastwijk (1967) 

Sinds mijn eerste kennismaking met de Alexander Techniek in 1992 ben ik gegrepen door deze zachte methode die uitnodigt om bewust en met aandacht te bewegen en om dit vooral ook ontspannen te doen.  Hoe je beweegt en of je kunt ontspannen heeft een grote invloed op hoe je je voelt en hoe je overkomt.

 

Tijdens mijn eerste praktijkjaren merkte ik dat bewegingsbeperkingen niet altijd op te lossen zijn met aandacht en bewustzijn. Een ernstige ziekte, ongeluk, traumatische ervaring of een hardnekkige blessure kan zoveel impact hebben op je leven dat ontspannen niet meer vanzelfsprekend is. Ook kan het zijn dat je zolang overbelast bent geweest dat je eerst diepe rust moet ervaren voordat je je bewegingspatroon kunt veranderen. Het is heilzaam als ontspanning dan op een andere manier verkregen wordt. Dat bereik ik met CranioSacraal therapie door onder andere het bindweefsel te helpen ontspannen. 

In 2015 heb ik de opleiding Reflex Inhibitie Therapie bij Margaret Mulder afgerond. Deze opleiding gaf mij inzicht in de ontwikkeling van kinderen in de baarmoeder en het tijdens het eerste levensjaar.  Eventuele ingrijpende ervaringen uit deze periode van het leven zijn niet bewust toegankelijk maar zijn terug te zien  in de volwassen motoriek en coördinatie en in hoe je omgaat met prikkels en stress. Het is mogelijk om bij mij een Reflex Inhibitie traject te volgen. Tijdens dit traject worden de reflexen getest en indien nodig onder controle gebracht. Hiervoor gebruik ik technieken uit de kinesiologie ook wel bekend als spiertesten.

Passie voor dieren

Dieren zijn mijn passie vooral honden en paarden.

Ruiters komen al meer dan twintig jaar bij mij in de praktijk. Zij volgen Alexander Techniek les om hun zit te verbeteren en komen voor CranioSacraal therapie om optimaal te herstellen na een val van een paard. Het zijn deze cliënten geweest die mij hebben aangestoken met het paardenvirus omdat ze er op aandrongen dat ik hun paarden (en later ook honden) zou behandelen. In 2008 ben ik naar Amerika gereisd voor de opleiding CranioSacraal therapie voor paarden. 

Werken met dieren en de vreugde die dat bracht, heeft er toe geleid dat ik een eigen paard heb gekocht en een hondje heb genomen. Mijn paard Jelle is een Friese ruin uit 2012. Hij is gehuisvest in een kleine kudde op een privéstal in Breda. Ik ben recreatie ruiter en ik volg intensief privéles bij Charmaine van den Berg. Ik streef naar een ontspannen verbinding met het paard op de grond en in het zadel. Mijn hondje was een langharige chihuahua, Gwennie uit 2008 zij leeft niet meer. 

 

 

 

 

Opleidingen

  • Alexander Techniek Opleiding Nederland (1993-1996) docenten: A.J. Hoorweg en J. Burger. (Driejarige opleiding; 1600 uur).
  • Post Graduate Trimester aan het Constructive Teaching Centre Londen docenten: W. en D. Carrington. (1996)
  • Upledger Doorn – docenten: S. Visser, H. Huikeshoven, T. Bottema, M. Volkering (2001 – 2005)
  • Modules: CranioSacraal Therapie I (2001), CranioSacraal Therapie II (2003), Somato Emotional Release (2004) CranioSacraal Therapie in de pediatrie (2005)
  • CranioSacraal therapie voor paarden,  Maureen Rogers  (2008-2016)
  • Modules: ECS 1, ECS2, ECS3, cranium dissectie (ECD)
  • Modules paarden anatomie (dissectie van de voorhand, de rug en de achterhand) via Massage Hippique bij de Universiteit van Utrecht (2016)
  • Reflex Inhibitie Therapie,  Margaret Mulder,  (2014-2015)

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Leraren in de Alexandertechniek (NeVLAT) sinds de oprichting in 1996 . Voor deze vereniging was ik actief als secretaris, voorzitter en lid van de klachtencommissie.